Суперництво: Subaru Outback проти Volvo XC70

26 Jul

Результати продажів наочно свідчать, що разом зі змішенням жанрів відбулося й зміщення: кросовери та позашляховики відтісняють більш зручні універсали на узбіччя. Спробуємо порівняти суть двох різних марок: невже це дійсно плем’я, що вимирає?

Subaru та Volvo різняться приблизно так само, як накачана у тренажерному залі правильна мускулатура від робочого м’язу, який навіть вимовляється з наголосом на останній склад.

Всередині Volvo – це автівка-спектакль, навіть більше – автівка-театр. Прилади ніби висвячені софітами, а центральна консоль, що нібито висить у повітрі, начебто розкішна декорація: на рифленому алюмінії світло грає так чудернацьки, що на метушню дрібних кнопок й взагалі не звертаєш уваги. У залі для глядачів комфортні сидіння, в яких якщо й соваєшся, то хіба що від нетерпіння: ну, який там спектакль нам приготували?

Після свята Volvo у Subaru приходиш, наче на роботу. Все ніби й непогано, а після модернізації – так й зовсім чудово. Хоч у салоні більше немає пластику під дерево й оздоблення матеріалів має витончений смак, однак це все одно “50 відтінків чорного”. Ніде навіть оком зачепитися! Втім, його завдання – дивитися на дорогу. А усе інше – суть прелюдія до неї, наче вішалка – до театру.

Якщо ж відкинути лірику та підійти до оцінки інтер’єрів з точки зору чистого раціоналізму, то й тут Volvo опиниться на висоті. У кожному натисканні на кнопку й навіть у звуці підрульових перемикачів, що повертаються у початкове положення, відчувається шведська порода. Отож, якщо робити вибір з місця водія, не покидаючи салон автівки, то про Subaru згадає хіба що пропащий шанувальник «Плеяд».

Здається, на диван можна й не сідати, все й так зрозуміло: Volvo й довше, й база у нього більша, причому на цілих 70 мм! Що може протиставити цьому Subaru? Відповідь – просторову геометрію. Обладнання передньої частини салону ХС70 провокує водія на нижчу посадку, від спокуси витягнути ноги теж важко утриматися – адже можна! Як наслідок, пасажири Volvo опиняються у гостях у Прокруста: ступні почувають себе зайвими, а коліна ось-ось почнуть протирати шкіру передніх крісел – і це в автівці завдовжки 5 метрів!

Інша справа Subaru! Широко розкриті задні дверцята радо зустрічають гостей, а в салон можна увійти чи не у буквальному розумінні цього слова. Стеля тут вище, ніж у Volvo, і на додаток можна сидіти, поклавши ногу на ногу, навіть якщо попереду водій більше середнього зросту.

Ну що, туше? Не спішіть. Шведи опинилися попереду у нордичних дисциплінах. Салон Volvo швидше прогрівається, однак навіть до повного нагріву можна чекати з відносним комфортом, включивши обігрів подушок сидіння. Є у XC70 й ще один плюс: його 3-сегментне заднє сидіння можна перетворити на дитячі крісла. У підголівники передніх можна вставити ЖК-монітори та забезпечити попутників безпровідними навушниками. Якщо, звичайно, не згадати, що планшетні комп’ютери будуть коштувати дешевше.

Багажний відсік Volvo більше за багажник суперника на 30 літрів, навіть якщо не прибігати до будь-яких трансформаційних хитрощів. Однак Subaru має трохи меншу навантажувальну висоту, а отвір задніх дверцят навпроти – більший. Тай взагалі, завдяки більш високому дахові маніпулювати поклажею в Outback зручніше.

Однак XC70 не покладає рук. По-перше, вона має підпідлогу, кришка якої утримується завдяки пневмоупорам. По-друге, такі ж пневмоупори закріплюють під дахом надійну металеву сітку, яка легко розподіляє автівку на вантажну та пасажирську частини. По-третє, Volvo – це ще й мрія гірськолижнику: якщо скласти середню частину сидіння, отримаємо комфортабельний салон на чотирьох пасажирів плюс відсік для складання інвентарю. В Outback перевезення такої ж компанії просто неможливо без спеціального боксу, розміщеного на даху. Остаточну точку у цьому поєдинку ставить електропривід задніх дверцят – такий передбачений тільки у Volvo.

Subaru налічує 2 силових агрегати: обидва горизонтально-опозитні та бензинові. Для кожного з них передбачено унікальний набір трансмісій: 2,5-літровий двигун у 167 к.с. можна придбати з варіатором або механікою, а шестірку у 249 к.с. – лише з 5-ступінчастим автоматом. У системі повного приводу також присутні відмінності: постійним його можна вважати тільки у механічній версії та в автівках зі справжнім автоматом. При цьому класичний повний привід дістанеться тільки тим, хто не лінується працювати педаллю зчеплення. Крутний момент у версії з двигуном 3,6 л розподіляється у співвідношенні 45: 55 на користь задньої осі, а завзятість силової установки можна змінювати за допомогою інтелектуальної системи Si-drive від “просто жваво” до “перевіримо міцність підголівників”. Якщо ж двигун працює дуетом з варіатором, то задні колеса приходять на допомогу переднім тільки за командою електроніки, яка керує фрикціоном. Більш динамічною, як легко здогадатися, являє собою 6-циліндрова версія. Проте й двигун у 2,5 л виконує пробіг до 100 км за цілком пристойні 10,4 с.

А як же Volvo? Шведська компанія зробила ставку на дизель та гідромеханічний шестиступеневий автомат. Версії D4 та D5 побудовані на одному блоці циліндрів, а їх крутний момент має незначні відмінності. Як наслідок, більш потужний дизель поступається менш потужному не набагато: 8,8 с проти 10,8 с до 100 км. Для тих, хто любить більш швидкий рух, є й бензинова версія з двигуном у 304 к.с., який обставить навіть 3,6-літровий Outback. Але й дизель відстає не набагато. А вже за зручністю керування крутним моментом шведські двигуни у будь-якому випадку ліпші за японські.

Висновок:

Subaru Outback залишається вузькоспеціалізованим продуктом для тих, хто не уявляє свого життя без сузір’я Плеяд. Автівка Volvo XC70 дійсно довела свою безальтернативність. Можливо, вести боротьбу з нею могли б деякі автівки преміальних марок, але насправді Volvo виступає у своїй лізі, а війну за покупця веде з представниками інших класів та розмірів. Містка, динамічна та відносно доступна автівка заслужено отримала перемогу!

В інтернеті можна знайти безліч пропозицій щодо придбання автомобілів на свій смак, таких як Subaru Outback або Volvo XC70. На автомобільному аукціоні потриманих авто auctionexport.com за допомогою «Пошуку» Ви з легкістю зробите свій вибір! Завдяки даному сервісу Ви зможете придбати та доставити будь-яку уподобану автівку у місто Київ із США або Канади.

Продаж Subaru Outback

Продаж Volvo XC70