Порівняльний тест: Mazda 3, Toyota Auris та VW Golf

26 Jul

Черговий тест-драйв довів, що Мазда 3 нового покоління прагне перемоги над еталонною у своєму класі автівкою Фольксваген Гольф. Та й ще одна японка, Тойота Ауріс, також ладна нав’язати німецькому хетчбекові неабияку боротьбу.

Коли ця трійця вишукується вряд, на тлі Мазда 3 конкуренти просто гаснуть. І справа не лише в яскравому червоному кольорі, просто Мазда насправді гарна. Вона обдарована чуттєвим, живим дизайном, а конкуренти мають повсякденний вигляд, наче звичайні засоби пересування. При цьому у дисгармонії їх не звинуватиш. Німецький хетчбек має підкреслено суворий вигляд – сама серйозність. А устаткування Тойоти схоже на один об’ємний компактвен, викликаючи відчуття занадто об’ємної автівки.

Для нашого тестування було обрано найдорожчі модифікації. При цьому 150-сильна Мазда 3 обладнана шестидіапазонним автоматом, у 132-сильної Тойоти Ауріс безступінчастий варіатор, а у 140-сильної моделі Гольф – семиступінчастий робот з двома зчепленнями. Заразом дізнаємося, який з типів трансмісій найсприйнятливіший.

Дволітровий атмосферний двигун Мазда 3 видає свою потужність майже без затримок при натисканні педалі газу. І автомат працює відмінно, хоча інколи й доводиться шкодувати про відсутність режиму Sport. З іншого боку, активний водій завжди може скористатися примусовим ручним перемиканням передач.

Завдяки турбонаддуву, силовий агрегат VW забезпечує найбільш енергійний розгін, однак на низьких обертах відчувається наявність турбоями. Роботизована коробка передач з двома зчепленнями у стандартному режимі неабияк заощаджує пальне (тримає максимально високу передачу), однак при кожному більш-менш інтенсивному прискоренні доводиться чекати, поки вона перемкнеться донизу. Внаслідок чого між натисненням педалі газу та початком прискорення проходить 1,5-2 секунди. Антидотом виступає режим Sport, проте у цьому випадку двигун періодично зависає на високих обертах, коли це недоречно. А у пробках (що традиційно для такого типу трансмісії) рух виходить з ривками.

Варіатор Тойоти – бездоганний варіант: ні затримок, ні ривків. У водія під ногою завжди є запас тяги, завдяки чому фактично не відчуваються деякі недоліки потужності (на тлі конкурентів). А якщо хочеться більшого, то є режим Sport, при якому автівка набуває майже спортивних реакцій при натисненні педалі газу. Отож, попри програш суперникам за потужністю, керування розгоном у Тойоти Ауріс найзручніше.

Всі три автівки мають чудові гальма. І жодна автівка не вимагає звикання до керування уповільненням. Найгостріше рульове керування має Мазда – 2,5 оберту від упору до упору. І реакції на повороти керма найбільш прудкі на тлі конкурентів. Інформативність непогана, проте зусилля на рульовому колесі могло б бути не таким в’язким.

У Тойоти кермо (як й у VW) здійснює 2,7 оберту. На малих швидкостях воно занадто туге, однак з інформативністю все добре. На дії рук водія автівка відгукується підкреслено спокійно, без метушні.

Що стосується рульового керування німецького хетчбеку, то воно має помірно швидкі й водночас плавні реакції, а реактивне зусилля здається абсолютно натуральним.

Здавалося б, щільна підвіска Мазда 3 у поєднанні з великими 18-дюймовими колесами повинна поступатися конкурентам (у яких 16-дюймові колеса) за плавністю руху. Анітрохи! Саме її жорстке шасі виявилося краще за усіх підготовленим до наших розбитих доріг: по ямах, тріщинках, латочках та стиках на мостах Мазда рухається комфортніше за суперників, при цьому абсолютно не розгойдується на серпантині. Лише мікропрофіль траси вона відчуває трохи сильніше.

Фольксваген Гольф майже не помічає мікропрофіль асфальту, проте на середньостатистичних вибоїнах трусить (мовчимо вже про великі), до того ж у підвісці щось шкарубить. На дорожніх хвилях автомобіль сильно розгойдується. У моделі попереднього покоління нічого подібного не помічалося.

Шасі Тойота чудово ковтає дрібні й середні нерівності, при цьому на відміну від німецького хетчбеку не розгойдується на хвилястій трасі. Однак на вибоїнах та тріщинках її підвіска стає жорсткою, пропускаючи на кузов неприємні удари.

Що ж до шумоізоляції, то тут Тойота – середнячок. Найбільш чутно шини, проте їх шелест майже не напружує слух. А якщо опинитися в Ауріс після Мазда 3, то й зовсім може здатися, що у вухах беруші. Єдиний спосіб боротися з шинним гулом у Мазді полягає в збільшенні гучності музики. А ось Гольф за цим параметром можна приймати за еталон у класі. Ні шуму шин, ні подиху повітряного потоку, ні двигуна тут майже не чутно – занадто тиха автівка. Силові установки японських хетчбеків більш галасливі на високих обертах, однак дискомфорту їх звук не доставляє.

Як не дивно, але факт залишається фактом: у нашому тестуванні еталонна автівка Фольксваген Гольф зовсім не виявилася еталоном. Якщо за інтер’єром та ергономікою її лідерство питань не викликає, то за параметрами руху вона програла Мазда 3, причому як за керованістю, так і за плавністю ходу, що інакше як несподіванкою на назвеш. Крім того, на друге місце безпосередньо претендує Тойота Ауріс як найбезпечніша автівка, що до того ж виступила рівно в усіх дисциплінах. А Гольф потребує поліпшення рульового керування. Та й підвіску необхідно доопрацювати, оскільки вона недостатньо адаптована для наших доріг.

Якщо маєте бажання придбати будь-яку потриману автівку у США або у Канаді з доставкою на Україну, то Вам варто звернути увагу на сайт auctionexport.com, завдяки якому Ви з легкістю зробите свій вибір!

Продаж VW Golf

Продаж Mazda 3

Продаж Toyota Auris